De epoxy gietvloer als multifunctionele afwerking
Epoxy of epoxyhars wordt gebruikt in allerlei producten. Voor lakken in de autoindustrie en de verfindustrie tot composieten in de elektronica, botenbouw en vliegtuigindustrie, vaak ook in de vorm van lijmen. De epoxy gietvloer is een thermohardende vloerafwerking van maximaal een paar millimeter dikte. Deze wordt op de werkvloer door zorgvuldige menging van 2 componenten gemaakt en naadloos uitgesmeerd over de ondergrond. Het ene component is de epoxyhars zelf, de ander een verharder die eraan wordt toegevoegd. De uiteindelijke gedroogde toplaag van deze epoxy gietvloer is zo hard dat mensen, materieel en andere belastingen prima worden gedragen. Het woord epoxy wordt vaak door elkaar gebruikt, men spreekt over epoxyharsen, epoxycoatings en epoxylakken.
Een epoxy gietvloer bestaat hoofdzakelijk uit een primer en een gietlaag met daarover een topcoating. Vooral voor de behandeling van bestaande betonnen ondergronden moet goed worden gekeken naar de hechting van het product. Dat kan betekenen dat de bestaande ondergrond een aantal voorbehandelingen nodig heeft, zoals schuren of kogelstralen van beton. Ook bij nieuw opgeleverde vloeren kunnen betonresten aanwezig zijn die eerst letterlijk moeten worden glad gestreken. Anhydriet gebonden ondergronden worden vaak eerst opgeruwd door stralen of schuren (afhankelijk van de huidtreksterkte). Verontreinigde ondergronden kunnen worden behandeld d.m.v. vlamstralen alvorens de epoxy gietvloer wordt aangebracht. Om een matte kleur van de epoxy gietvloer te bereiken, wordt de vloer nogmaals afgelakt met een ultradunne laklaag.
Eigenschappen en de epoxy gietvloer over de jaren heen
Epoxy gietvloeren hebben nogal de naam dat ze toch verkleuren. Onder invloed van UV-straling kan een epoxy gietvloer langzamerhand een andere tint krijgen. De vloer is ook scheurgevoeliger dan bijvoorbeeld een gietvloerproduct met als basis polyurethaan. Meestal komen dit soort scheurtjes in de epoxy gietvloer aan het licht na jaren intensief gebruik. Een stabiele ondergrond speelt hierbij een grote rol. Door de hardheid van het product kan een verzakking van de betonnen ondergrond voor problemen zorgen. Daarom geeft een goede gietvloerspecialist ook gericht advies om deze, indien noodzakelijk, eerst stabieler te maken. De meeste epoxy gietvloeren gaan 15 tot 20 jaar mee. Kleine haarscheurtjes kunnen makkelijk worden gerepareerd met speciaal daarvoor geprepareerde producten van de gietvloerleverancier. De voordelen van epoxy zijn vooral dat de afwerking ook nivellerend werkt, kleine hoogteverschillen worden makkelijk overwonnen. De afwerking is slijtvast, bestand tegen allerlei chemische middelen en zeer eenvoudig te reinigen. Het is dan ook niet zo gek dat epoxy gietvloeren vaak worden toegepast als industriële toepassing voor fabrieken, productiecentra en werkplaatsen waar met zwaar materieel en chemische stoffen wordt gewerkt.